Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 114 
Ništa
Home
Seminari - Požari unutrašnjosti aviona PDF Ispis E-mail
Izvješća sa održanih seminara
Autor Goran Batušić   
Srijeda, 24 Lipanj 2009 13:30
Od 29. lipnja do 02. srpnja godine u prostorima Vatrogasne postrojbe Grada Ivanić- Grada održava se seminar pod nazivom „Požari unutrašnjosti aviona, opasnosti i mjere zaštite". Predavač je Shan Rafel iz Australije.

 

Predavač je jedan od vodećih stručnjaka za požare u zatvorenim prostorima, Shan Raffela koji je obrađivao i teme kao što su : Požari aviona, taktika gašenja požara u unutrašnjosti aviona, opasnosti i mjere zaštite i sl.

Shan Raffel: Vatrogasni zapovjednik iz Brisbanea, (Australija) sa 24 godine iskustva i časnik u jednoj od najzaposlenijih vatrogasnih postaja u Quenslandu (Australija), jedan od autora poznate knjige «3D firefighting » te priznati međunarodni stručnjak IFSTE (International Fire Service Training Association) za obuku vatrogasaca. Njegova specijalnost su razvoj požara u zatvorenom prostoru no surađuje i sa vatrogascima zračnih luka. Njegov rad "Impulsna tehnika gašenja i njezina primijena u požarima aviona" objavljen je i prezentiran na 3. međunarodnoj konferenciji o gašenju i spašavanju u avionima (Aircraft Rescue Firefighting, http://www.arff.info/).

 

Seminari su praktične naravi i održavaju se u "Simulatoru plamenih udara", certificiranom prema europskoj normi DIN 14 097/1-3, jedinoj takvoj normi za ovakva vježbališta. Iako je osnovni cilj uvježbavanje vatrogasaca za prepoznavanje i načine sprječavanja naglih razbuktavanja (tipa flashovera i backdrafta), ovom se obukom učinkovito uvježbavaju i druge, za vatrogasce životno važne stvari, sve kroz niz predavanja i praktičnih vježbi, sa posebnim naglaskom na opasnosti i način gašenja kod požara unutrašnjosti aviona.

 

Predavanja su podijeljena u više cjelina:

* teorija gorenja i gašenja,
* ekstremni oblici ponašanja požara,
* teoretski osvrt na ponašanje u simulatoru,
* sigurnost u simulatoru,
* čitanje požara te rad s mlaznicama,
* naglasak na razvoj i opasnosti od požara u unutrašnjosti aviona,
* analiza situacije požara u unutrašnjosti aviona (tzv. Case studies) koje su se dogodile,


Seminaru prisustvuju djelatnici vatrogasnih postrojbi Zračnih luka Zagreb, Osijek, Split, Pula i Dubrovnik.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."