Flashover trening Hrvatska

Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 276 
Ništa
Home Posljednje vijesti Instruktorski dan
Instruktorski dan PDF Ispis E-mail
Posljednje vijesti
Autor Goran Batušić   
Utorak, 21 Listopad 2008 14:07

 

U organizaciji komisije za plamene udare (UPVH) i vatrogasne postrojbe Ivanić Grad organiziran je seminar "Opasnosti od plamenih udara - instruktorski dan"

 

Dana, 17.06.2008.g., s početkom u 09,30 sati u Ivanić Gradu, održan je seminar pod nazivom:

„Opasnosti od plamenih udara - Instruktorski dan"

 

Organizator istog je Komisija za plamene udare(UPVH) i VP Grada Ivanić-Grada. Seminar je praktičan i održan je u «Simulatoru plamenih udara» certificiranom prema europskoj normi DIN 14 097/1-3, a prema sigurnosnim mjerama „Upute za rad na siguran način" VP Grada Ivanić-Grada i „Postupniku za obuku vatrogasaca u Simulatorima plamenih udara" Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.

 

Seminar je održan u krugu VP Grada Ivanić-Grada, Omladinska 30, a održan je pod vodstvom međunarodno licenciranih instruktora iz Hrvatskih vatrogasnih postrojbi.

 

Pošto je seminar zamišljen kao „Instruktorski dan", tj. dan za uvježbavanje instruktora i novih tehnika gašenja i sl., na seminar su pozvani proizvođači vatrogasne i zaštitne opreme.

 

Tjekom seminara prezentiran je rad sa simulatorom plamenih udara, kratki teoretski osvrt na sam projekat „Simulatora plamenih udara" i nekoliko praktičnih vježbi vezanih za spriječavanje i prepoznavanje predstojećih plamenih udara.

 

Osim navedenog, u simulatoru se prilikom uvježbavanja postižu temperature identične temperaturama prilikom intervencija u zatvorenim prostorima, te je zbog toga pogodan za ispitivanje funkcionalnosti vatrogasne zaštitne opreme, sustava i armatura za gašenje.

 

Seminar je od 09,30 - 12,30 bio prilagođen za goste gdje im je približena važnost takve vrste obuke u vatrogastvu.

 

 

 

Vremenski raspored događanja na seminaru za goste:

 

09,30 - SPU: Uvodno predavanje za goste

10,00 - 1. PALJENJE, Simulacija plamenih udara

10,30 - Flashover kutija, vježba

11.30 - 2. PALJENJE, blokiranje plamenih udara, rad sa mlaznicama...

12.00 - Kratki osvrt na seminar, pitanja, prijedlozi

12.30 - Ručak

 

Osim brojnih prisutnih gostiju na seminaru su prisustvovali gotovo svi instruktori SPU-a u Hrvatskoj. Instruktori u SPU su redom iskusni profesionalni vatrogasci tako da se na jednom mjestu mogao vidjeti velik broj zapovjednika postrojbi, voditelja smjena i grupa, sve uvaženih Hrvatskih vatrogasaca od Dubrovnika do Varaždina.

 

U posljednjem dijelu seminara instruktori su u simulatoru isrobavali i nove tehnike gašenja, npr. blokiranje plamenih udara i gašenje uporabom UHPS-a, Monsum mlaznice i IFEX puške.

 

Došlo je do zanimljivih rezultaka i saznanja koje će nakon analize navedeni sudionici sigurno primijeniti u svojim postrojbama.

 

Vatrogasci iz Jastrebarskog donjeli su na testiranje PUB Fire 2 kacigu koju je u simulatoru nosio jedan od instruktora, Dario Gauš. Već nakon jedne vježbe u simulatoru kaciga je počela ispuštati neugodan miris koji je nastao posljedicom taljenja najvjerojatnije ljepila koje je korišteno pri izradi kacige.

 

jvp_ivanic.gif
spu.gif

 

 

instruktori_mali.jpg

 

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."