Flashover trening Hrvatska

Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 463 
Ništa
Home Taktika Posjet Flashover simulatorima u vatrogasnoj školi Slovenije
Posjet Flashover simulatorima u vatrogasnoj školi Slovenije PDF Ispis E-mail
Taktika
Autor Sinisa Jembrih   
Srijeda, 25 Ožujak 2009 22:29
thumb_glava_iczrObučni centar za zaštitu i spašavanje Ig, Slovenija. Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije dio je Ministarstva obrane Republike Slovenije,  a njezin obučni centar osnovni je dio razvoja vatrogastva i drugih službi spašavanja u Republici Sloveniji.

Centar u Igu otvoren je 1993. godine i od tada se kroz upošljavanje stručnih kadrova i uvođenjem novih poligona, naglo razvija. Svi potrebni objekti centra za obuku smješteni su na 7 hektara povšine,a u njihovom sastavu nalaze se razni kabineti sa odgovarajućim pedagoškim sredstvima, predavaonice, 40 dvosobnih soba, 6 pomoćnih soba te veliki restaurant.

Posebna priča su poligoni. Centar tako raspolaže sa ogromnim kapacitetima za uvježbavanja vatrogasaca, kao što su: sportska dvorana, trim kabinet za rad sa izolacijskim aparatima (sličan kao u JVP Zagreb, samo veći), toranj za uvježbavanje spašavanja sa visina, natkriveni bazen dubine 4,5 metara, umjetno jezero dubine 6 metara, poligon za uvježbavanje prometnih nesreća sa osobnim automobilima i željeznička pruga sa vagonom, veliki poligon sa ruševine i sustavom podzemnih tunela, tunel u prirodnoj veličini dužine 40 metara za simulaciju požara i prometnih nezgoda te poligon za uvježbavanje pirotehničara za potrebe civilne zaštite. Više požarnih kuća koje se nalaze u sastavu škole osiguravaju da vatrogasac koji izađe iz takve škole ima iskustva sa različitim taktičkim situacijama i pravim požarima i dimom. Požarne kuće uključuju više vrsta „flashover" simulatora, klasičnih brodskih kontejnera prerađenih u tu svrhu ali i niza betonskih građevina koje se često i redovito pale u svrhu uvježbavanja vatrogasaca.

bazen

U centru se nalazi i vatrogasna škola u kojoj se odvijaju prekvalifikacije za profesionalne vatrogasce ali i tečajevi za dobrovoljne vatrogasce. Prošle godine napravljen je i plan za početak rada Visoke vatrogasne škole prema bolonjskom procesu u trajanju od 3 godine sa 120 ECTS bodova tako da se njezin početak očekuje 2010. godine.

poligon_rusevine

 

 

Neposredni povod za posjet vatrogasnoj školi u Igu bio je završetak radova na novom vježbalištu za plamene udare na „A" klasu koji se sastoji od 16 međusobno povezanih brodskih kontejnera na dva kata.

novo_vjezbaliste_od_brodskih_kontejnera

 

novo_vjezbaliste_2

 

Škola u Igu već godinama obučava vatrogasce u simulatorima plamenih udara koji je započela njihovom suradnjom sa švedskom agencijom za zaštitu i spašavanje. Slovenski instruktori tako su svoju instruktorsku obuku završili u Švedskoj što, s obzirom da je Švedska „domovina" flashover obuke, garantira visoku kvalitetu. Simulatori u Igu su pomalo drukčiji od onih u Hrvatskoj. Radi se o klasičnim simulatorima na „A" klasu, koji imaju mogućnost dodavanja plinskog goriva u prostor ložišta s isključivim ciljem produživanja vremena gorenja.

 

Naime, obuka velikih grupa u kratkom vremenskom razdoblju zahtjeva da sama obuka teče što brže i da ju u određenom vremenu prođe što više polaznika. Uz pomoć kombinacije plin-drvo to je lakše za odraditi. Plin  omogućava duži vremenski period  uvježbavanja rada sa mlaznicama. Time se vatrogasci duže uvježbavaju implulsnoj tehnici gašenja. Zanimljivo je to da je plinska instalacija vrlo jednostavno izvedena u vlastitoj proizvodnji uključujući dovod plina i plamenike.

loziste_u_kontejnerskoj_kuci

 

Obuka se izvodi u 3 stupnja, prva 2 stupnja prolaze svi profesionalni vatrogasci u Sloveniji, a 3. je pred uvođenjem.

 

1 stupanj je klasična flashover obuka (promtaranje razvoja požara u zatvorenom prostoru) u demonstracijskom simulatoru na „A" klasu goriva, sličnom onome u Rijeci ili Ivanić-Gradu. Zanimljivo je da se samo obuka službeno zove „obuka za uvježbavanje unutarnje navale" čime i službeno postaje dio osnovne vatrogasne obuke što je sasvim razumljivo.

2 stupanj je obuka gašenja požara u unutrašnjosti objekta u tzv. „navalnim" simulatorima na kombinirano gorivo, plus dodatak dima od suhe trave. U njima se uvježbava hlađenje dimnih plinova te kretanje kroz prostor. Sličnu obuku koji se održava u trening centru ERHA-tec u Njemačkoj,  prolazi 34 polaznika iz 15 vatrogasnih postrojbi iz cijele Hrvatske u 3. mjesecu a u svrhu redovnog usavršavanja i proširivanja osnovne obuke.

3 stupanj je planiran za ovu godinu, a sadržavati će: uvježbavanje taktičkog nastupa odjeljenja ili smjene sa navalom, spašavanjem i taktičkom ventilacijom kad se radi o požaru višekatnog objekta i kad se opasnost povećava zbog požara na različitim mjestima unutar objekta.

 

Upravo je taj 3. stupanj bio razlog posjeta 14-orice hrvatskih vatrogasaca (dobrovoljnih i profesionalnih), koji su se prijavili na Internet stranici http://www.flashover-hr.com/, a u organizaciji SPU komisije UPVH. Taj stupanj će se odvijati u novo izgrađenom simulatoru od 16 brodskih kontejnera međusobno spojenih na dva kata, sa stubištem, krovištem, garažom i  sobama.

 

Uz pomoć njega se mogu simulirati požari različitih objekata, a scenariji su ograničeni samo maštom instruktora. Na svakoj etaži ima više ložišta na „A" klasu goriva, a u prizemlju se nalazi i plinska instalacija koja pojačava plamen kako bi se „spektakularnije" simulirao požar garaže s automobilom. Projekt za ovaj simulatora napravio je instruktor vatrogasne škole u Igu Aleš Cedilnik, a izradila ga je bravarska radiona iz susjedstva.

Instruktori koji vode flashover obuku su iskusni operativci iz Vatrogasnih postrojbi diljem Slovenije, čime se osigurava vjerodostojnost obuke.

 

Voditelj škole, g. Milan Dubravac naglašava važnost ove vrste obuke: „Prije uvođenja flashover obuke, bilo smo „sterilna" vatrogasna škola, vatrogasac je završio školu a da nije osjetio ni dim nii pravi požar. To je potpuno neprihvatljivo! Danas izvodimo flashover obuku redovito. Koristimo uglavnom goriva „A" klase koja pojačavamo uz pomoć plina. Svi termini su nam zauzeti i nikada nismo imali nikakvu ozljedu pri flashover obuci". Slična situacija je i sa npr. spašavanjem s visina. Kad smo se maknuli od „vatrogasnog opasača" i vatrogasnih vezova i počeli upotrebljavati speleo-alpinstičke tehnike, koje se u svijetu koriste već godinama, znatno smo napredovali. Sada vatrogasci iz Europe dolaze k nama na obuku spašavanja s visina ili na „Flashover" obuku što je prije 10 godina bila znanstvena fantastika.

Hrvatskim vatrogascima upućen je poziv za sudjelovanje na sedmodnevnom seminaru u simulatoru plamenih udara. Organizira ga  Inicijativa Jugoistočne Europe  „Disaster Preparedness and Prevention in South Eastern Europe". Poziv je proslijeđen Komisiji SPU koja je na seminar uputila jednog instruktora i Odjelu za vatrogastvo DUZS-a koji je (pravilno) odlučio da se na seminar upute djelatnici iz postrojbi koje su blizu početka izrade i vršenja obuke u vlastitim  simulatorima plamenih udara na „A" klasu: JPVP Osijek i JVP Split.

SPU KOMISIJA

oznaka_ig