Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 285 
Ništa
Home SPU Hrvatska Sigurnosne procedure
Sigurnost na obuci PDF Ispis E-mail
SPU Hrvatska

Sigurnost vatrogasaca prilikom uvježbavanja u  SPU naša je najveća briga i zadatak. Upravo zbog toga, upute i sigurnosne mjere ponavljaju se prije svakog ulaska u SPU, ali i na teoretskim predavanjima. Posebno smo ponosni na činjenicu da 95 % polaznika seminara u izlaznim anketama izjavljuje da su bili apsolutno sigurni u SPU.

 

Sigurnosne mjere uključuju:

 

 • Osobna zaštitna oprema: u SPU se može ući isključivo sa kompletnom osobnom zaštitnom opremom za gašenje požara a prema odgovarujućim europskim normama.

  Višestruka provjera polaznika standardna je procedura prije svake vježbe
 • Tehničke mjere: SPU je izgrađen i cetificiran prema odgovarajućoj normi. Tehničke mjere (položaj vrata, prekolopke, zavjesa, vrsta materijala i sama gradnja) poduzete su i dimenzionirane radi sigurnosti.
 • Preklopke za odimljavanje i ventilaciju služe brzom i efikasnom odvođenju dima i topline  iz prostora za promatranje u SPU.
 • U SPU su sa polaznicima uvijek tri instruktora zadužena za sigurnost. Navedeni instruktori nalaze se ispred polaznika, te primaju najviše topline od požara da bi polaznike mogli pravovremeno rotirati. Još dva instruktora su van SPU u pripremi da zamjene isntruktore unutar SPU-a.

  Troje instruktora nalazi se cijelo vrijeme u simulatoru zajedno sa polaznicima.
  Vode vježbu te se brinu za vlastitu sigurnost i za sigurnost polaznika.
 • Instruktori: svi instruktori su dugogodišnji vatrogasci, operativci sa položenim instruktorskim tečajem u Njemačkoj i stotinjak samostalnih ulazaka u SPU. Sastav instruktora je različit: od vatrogasaca, voditelja odjeljenja pa do zapovjednika postrojbi. Većina instruktora je u projektu SPU dobrovoljno i često se upućuju na usavršavanja znanja (Njemačka, Engleska, Slovenija, Švedska, Australija,UK..)

  Iskustvo velikog broja ulazaka uvjet je za obuku polaznika.
 • Dva neovisna izvora vode: Voda za gašenje u SPU osigurava se  iz dva odovojena, neovisna izvora vode.

  Uz izvor vode iz vozila koristi se i sigurnosni mlaz iz hidrantske mreže.
 • Zdravstvena sposobnost: U uvježbavanju u simulatoru plamenih udara mogu sudjelovati osobe koje su tjelesno i duševno sposobne za obavljanje vatrogasne djelatnosti što se dokazuje potvrdom ovlaštene zdravstvene ustanove i potvrdom o osposobljavanju (minimalno zvanje "vatrogasac")- sukladno člancima 21. i 22., ZOV ,NN_106/99., 117/01., 36/02., 96/03. i 139/04) čime se prema zakonskim propisima dokazuje zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova vatrogasca.

  Iako polaznici moraju biti fizički i psihički sposobni, instruktori se obučavaju i za krizne situacije .
 • Prethodno teoretsko i praktično uvježbavanje: Prije samog ulaska u SPU svim polaznicima se detaljno objašnjavaju i praktično pokazuju sve sigurnosne mjere.
 • Kretanje: Unutar SPU kretanje je dozvoljeno u pognutom položaju čime se izbjegava gornji, vrući dio dimnog sloja.
 • Disciplina: Svi polaznici obvezni su pridržavati se uputa instruktora bez prigovora, a instruktori dužni su svakog polaznika koji ne sluša njihove upute udaljiti sa uvježbavanja i o navedenom obavijestiti organizatora uvježbavanja i Zapovjednika postrojbe iz koje je polaznik.

  Nakon uputa u teorijskom dijelu slijede brifinzi prije i poslije svake odrađene vježbe


  Raspodjela uloga i striktno pridržavanje satnice uvjet su za kvalitenu odradu vježbi.
 • Hidracija: Svaki polaznik mora piti dovoljnu količinu vode, najmanje 0,5 litre prije svakog ulaska..

  Svakom polazniku osigurane su dovoljne količine vode za piće
 • Medicinska pomoć: Prilikom uvježbavanja osigurano je prisustvo osobe osposobljenje za pružanje prve pomoći iz Crvenog križa Ivanić Grad
 • Gorivo: U SPU  uvijek se stavlja ista količina goriva i to samo nebojanih, netretiranih drvenih paleta. Količina paleta ovisi o vrsti ulaska i vremenskim prilikama ali se uvijek radi o 7-10 drvenih paleta. S obzirom da npr. jedna fotelja ima kaloričnu moć od otprilike 50 drvenih paleta. Za simulaciju plamenih udara strogo je zabranjeno korištenje bilo kakvog goriva osim „A" klase (drva).

  Korištenjem određenog broja drvenih paleta može se regulirati količina toplinske energije potrebna za vježbu, poznato je ponašanje gorivog materijala prilikom gorenja i ne stvaraju dodatni štetni spojevi kao kod izgaranja plastike, lakova i ostalih goriva.