Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 113 
Ništa
Home
PROLAZAK KROZ SIMULATOR PLAMENIH UDARA PDF Ispis E-mail
Izvješća sa održanih seminara
Autor Goran Batušić   
Ponedjeljak, 25 Svibanj 2009 22:38
thumb_sveta_nedeljaNastavak obuke u simulatoru plamenih udara nastavio se u Ivanić-Gradu u subotu 24.svibnja. Dvanaestorica polaznika iz DVD-a Sveta Nedelja, Rakitje, Strmec, Kašine i Vugrovca Donjeg ovaj puta su imali priliku upoznati nastanak plamenih udara (flashovera), čitanje dima i plamena u realnim situacija.

 

 

Nakon teoretske nastave prošlu subotu u Svetoj Nedelji ovaj puta su mogli primijeniti znanje u samom simulatoru. Instruktori  (Rogina, Varga, Zajčić, Martan, Kezerić) su potanko objašnjavali svaki milimetar nastalog dima ili plamena, zatim ponašanje vatrogasaca u nastaloj situaciji.

Ono što nije išlo u prilog jučerašnje obuke svakako su velike vrućine vani pa su uvjeti u kontejneru bili dosta otežani,ali sve se to odradilo bez ikakvih neželjenih posljedica. U prvom ulazu sudionici su se mogli upoznati sa promatranjem i ponašanjem vatre i znakova koji upozoravaju na moguću pojavu flashovera u kontroliranom prostoru.

Nakon toga na vanjskom poligonu odrađen je rad sa mlaznicom gdje je bilo dosta zanimljivih situacija pogotovo kad imate povez na masci. Tu je do izražaja došla fizička spremnost vatrogasca koja je bila vidljiva kod pojedinaca. U drugom ulasku pojačava se tempo u simulatoru , plameni udari sve su izraženiji a polaznici osjećaju veću temperaturu na svom tijelu.na zadovoljstvo instruktora i polaznika i ovaj ulazak je dobro izveden.

Nakon ručka odrađen je treći ulazak gdje se radilo sa mlaznicom tj. sprječavanje plamena iz sigurnosne zone. Kako simulator posjeduje i mjerać temperature, tako je u najvišoj točci izmjereno 532°C , dok su sami polaznici bili konstantno u temperaturi od 70°C . U četvrtom ulasku koji je najzahtjevniji a svakako i najzanimljiviji dio čitavog treninga jer omogućava kompleksne vježbe ulaska u prostor, spašavanja, svladavanja vatre, ventilacije te uvježbavanje timskog rada.

Na kraju ove obuke slijedila je podjela uvjerenja polaznicima, završna zahvalna riječ instruktora te smo imali čast prisustvovati dodjeli knjižice sa 20 ulazaka instruktoru  Dariu Kezeriću kojem ovom prilikom i čestitamo u ime kompletne grupe. Nadamo se da će neki od ovih polaznika jednog dana i sami postati instruktori i time prenjeti znanje i iskustvo sljedećim generacijama vatrogasaca kao što su to učinili sadašnji instruktori nama.

Još jednom zahvala instruktorima Mariu Rogini, Tihomiru Vargi, Darku Zajčiću, Damiru Martanu, Goranu Batušiću, Dariu Kezeriću od ekipe Damir Marenić, Ivo Skopljak, Nevenko Čižmešija, Ivan Lacković, Boris Nađenović, Petar Mikin, Zvonimir Mikin, Tomislav Marušić, Dražen Šeketa (Sveta Nedelja), Marko Domitrović, Marko Matijević (Strmec), Ivica Čakanić (Rakitje), Ivica Blažinović (Kašina) te Ivan Milković (Vugrovec Donji)

sveta_nedelja.

Komentari
Traži
dsgsdfhfg95  - Dawson   |Registered |2012-08-04 18:12:56
half sleeve round apple beguiling princess replica watches with purple Sell floor length open back tank cuffed the best mermaid best replicas watches with inverted triangle for apple shapes His business swiftly grew and was
able to employ several human beings in the community at a time when
employment opportunities were very much needed. Sell basque length sleeve
jewel cinderella a line fake audemars piguet watches with plus size ankle length long sleeve strapless inverted triangle
customized mermaid swiss replica watches sale polka sale nyc 2011 in tinker bell green
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."