Flashover trening Hrvatska

Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 495 
Ništa
Home Posljednje vijesti Pet dana 3D ER-HA tec-a!
Pet dana 3D ER-HA tec-a! PDF Ispis E-mail
Posljednje vijesti
Autor Mario Rogina   
Utorak, 22 Prosinac 2009 18:35

Copy_of_IMG_1912

Od 19.-23. Listopada 2009. grupa od 30 instruktora predstavljala je 9 zemalja na prvom“ 3D firefightingseminaru u njemačkom centru za obuku unutarnje navale i požare u zatvorenim prostorima ER-Ha tec. Uz vatrogasne grbove iz Belgije, Nizozemske, Francuske, Luxemburga, Njemačke,Švicarske, Kanade i Australije ponosno su stajali i grbovi iz hrvatskih vatrogasnih postrojbi. Naime i pet SPU instruktora iz Hrvatske bilo je pozvano na seminar.

 

Što je u stvari „3D firefighting“?

 

Godine 2005. četvero vatrogasaca, prije svega vrhunskih stručnjaka u svome poslu, napisali su knjigu pod imenom „3D Firefighting“. U knjizi su opisane i obrađene tehnike i taktike gašenja požara u zatvorenom prostoru . Grimwood, Raffel, Hartin i McDonough razvili su jedan potpuno novi pristup gašenju požara u zatvorenim prostorima koji se ne sastoji samo od gašenja, već počinje sa razumjevanjem razvoja požara, uvjetima pod kojima se požari u zatvorenim prostorima razvijaju, uvjetima ventilacije i najvažnijem : hlađenju dimnog sloja i primjeni vodene magle u požarima zatvorenih prostora.

Od tada se svake godine u švedskom gradu Revingeu održavaju“ radionice“ na temu požara u zatvorenim prostorima.

 

Namjera organizator, Juergena Ernsta i Andreasa Dauma bila je organizacija takve vrste seminara i prezentacija novih saznanja instruktorima za SPU s kojima surađuje već duže vrijeme. Neposredno nakon „workshopa“ u Švedskoj, dio instruktora se preselio u trening centar ER-HA tec u Njemačkoj.

 

Tako su John McDonough i Shan Raffel (Australia) bili „zaduženi“ za razvoj, razumjevanje požara i taktike gašenja u zatvorenim prostorima, uvježbavanje u simulatorima i higijenu nakon uvježbavanja, Peter McBride (Canada) za taktičku ventilaciju, požare u visokim objektima i sigurnost na intervencijama(ISO), a Juergen Ernst(Njemačka) za organizaciju seminara i rad u simulatorima na vježbalištu.

 

Svakog dana od 08:00 do 12:00 sati u vatrogasnom domu u Laichingenu održavala su se teoretska predavanja, a u popodnevnim satima od 14:00 do 17:00 sati u trening centru ER-HA tec održavao se praktični dio.

Već na samom početku seminara polaznici su podijeljeni u tri grupe po deset članova. Grupe su određivane nasumce kako bi instuktori iz različitih zemalja i postrojbi bili izmješani i što bolje razmijenili svoja iskustva, a i da bi se lakše i kvalitetnije ispoštivao predviđeni raspored. Teoretski dio predavanja pratili smo svi zajedno, a praktični dio odrađivali smo u navedenim grupama. Na taj je način svaka grupa predvođena jednim od predavača odrađivala jednu od tema.

  • · Rad sa flashover kutijom (4 prostorije)
  • · Rad sa mlaznicama
  • · Ulazak i kretanje u zatvorenom prostoru
  • · Simulacija Backdrafta
  • · Upotreba predtlačnih ventilatora
  • · Higijena nakon uvježbavanja
  • · Požari nošeni vjetrom (wind driven fires)....
  • Uloga i funkcija ISO(incident safety officer)voditelj sigurnosti na intervenciji

Već prvog dana vidjelo se da takav seminar nije moguće izvesti u smislu jednostranog predavanja veća kao radni dijalog ili vrstu“ radionice“. Nakon prvih rečenica predavača redovito je uslijedilo nekoliko pitanja polaznika, tako da su se predavanja pretvorila u ugodne i korisne diskusije. Svi polaznici seminara međunarodno su priznati instruktori koji većinom rade u svojim centrima za obuku pa su pitanja, a i odgovori bili više nego korisni i interesantni.

Bit i osnova seminara temelji se na važnosti uvježbavanja u SPU i rehabilitaciji gasitelja tijekom i poslije intervencija. Tako je između ostalog spomenuto da i najbolj iinstruktori i najkvalitetnije uvježbavanje nisu važni ako se stečeno znanje i iskustva drže i čuvaju samo za sebe. Stečena znanja moraju se prenositi na pojedince i implementirati u intervencije te tražiti povratne informacije sa terena, na koji način se naučene metode primjenjuju i koliko su u stvari efikasne.

Svaki polaznik seminara i instruktor mora znati da uvježbavanje ne koristi samo pojedincu već poboljšanju taktike gašenja i pravilnom postavljanju intervencijskih grupa na terenu i efikasnosti gašenja takve vrste požara.

 

Ukratko, još jedno odlično iskustvo i mnogo novih materijala za prenijeti polaznicima seminara „Opasnosti od plamenih udara“ u Ivanić Gradu!

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."