Flashover trening Hrvatska

Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 286 
Ništa
Home Posljednje vijesti Obuka u simulatorima plamenih udara u svijetu: Njemačka
Obuka u simulatorima plamenih udara u svijetu: Njemačka PDF Ispis E-mail
Posljednje vijesti
Autor Sinisa Jembrih   
Subota, 26 Prosinac 2009 17:19
DSCF32141_resize_resize
Razvoj SPU obuke u Hrvatskoj nastao je upravo na najboljim primjerima takve obuke u svijetu. U prvom tekstu iz serije opisujemo obuku u Njemačkoj.Njemački sistem obuke i rada u SPU je prilično poznat u Hrvatskoj jer se mora dobrim dijelom i zahvaliti njemačkom vatrogastvu na pomoći u obuci i izgradnji SPU-a.

U tekstu donosimo kratak pregled poznatih SPU-a u Njemačkoj sa napomenom da se radi o simulatorima plamenih udara na „A“ klasu goriva kakvi su na korištenju i u Hrvatskoj i to u: Ivanić-Gradu, Rijeci, Osijeku i Makarskoj. To nije stoga što bi simulatori plamenih udara na „C“ klasu goriva bili manje vrijedni nego zbog toga što su autori teksta informirani i surađuju sa postrojbama koja koriste simulatore plamenih udara na „A“ klasu. Dobre i loše strane SPU-a s obzirom na vrstu goriva su već opisane u literaturi (Vatrogasni vjesnik 10/2008), a idealan slučaj bi predstavljala kombinacija jednih i drugih. Zabranjenih simulatora nema, koriste se i jedni i drugi, ima samo loših i neiskusnih instruktora koji bez obzira na sigurnosne mjere i uređaje mogu prouzročiti probleme ili ne prenijeti znanje.

DSCF32141_resize

 

Njemačke republičke vatrogasne škole koriste SPU na „A“ klasu u redovnom i specijalističkom osposobljavanju. Škole koje koriste „A“ klasu su one u Hamburgu, Donjoj Saksoj (Niedersächsische Landesfeuerwehrschule Celle i Loy), Porajne i Falačka (Rheinland-Pfalz), Schleswig-Holsteinu, Brandeburgu, Düsseldorfu pa i u vatrogasnoj zajednici Bayerna, mogim vatrogasniom zajednicama a čak i na policijskoj akademiji u Lübecku te na vojnim akademijama poput one u Fassbergu i Braunschweigu.

Container_Neu_016_resize

 

Drugu veliku kategoriju čine vatrogasne postrojbe koje koriste uvježbavanje u SPU na „A“ klasu poput vatrogasne postrojbe Düsseldorf, Mönchengladbach, Dortumnd, Duisburg, Köln, Aachen, Wiebaden, Osnabrück, Oberthulba, Dresden, Erding, Erfurt, Plön, Hagen, Wuppertal, Querenburg, Worms, Altensteig, Aschaffenburg, Alsbach, Marburg, Aalen, Wesel, Braunschweig, Goldbach, Traunreut, Reutlingen, Burghausen, Bremen, Neu-Ulm, Essen, Lübeck, Bamberg, Bochum....

 

Popis postrojbi nastavljaju još desetine postrojbi koje obavljaju navedene obuku za vlastite potrebe.

 

Pojedine postrojbe koriste usluge privatnih trening centara za obuku vatrogasaca u simulatorima. Najpoznatiji takvi trening centri su ERHA-TEC, FEUREX, I.F.R.T., HEAT ili pak LIVE FIRE TRAINING. Oni su obično u mješovitom vlasništvu vatrogasnih organizacija i raznih proizvođača vatrogasne opreme. Vatrogasne postrojbe na taj način mogu zaraditi nešto financijskih sredstava na tržištu radom svojim instruktora i iznajmljivanjem prostora dok proizvođači vatrogasne opreme reklamiraju i isprobavaju svoji opremu u takvim trening centrima. Najpoznatiji od njih imaju nekolicinu ispostava u Njemačkoj, ogromnih površina sa desecima SPU-a, poligonima za radove na visinu, požare brodova, industrije, prometnih sredstava, bazena i svih mogućih poligona koji prate mnoge programa osposobljavanja.

DSCF64981_resize

 

 

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."