Flashover trening Hrvatska

Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 250 
Ništa
Home Posljednje vijesti Međunarodna priznanja za hrvatske vatrogasne instruktore
Međunarodna priznanja za hrvatske vatrogasne instruktore PDF Ispis E-mail
Posljednje vijesti
Autor Sinisa Jembrih   
Ponedjeljak, 11 Listopad 2010 15:36

thumb_84U kratkom roku dva međunarodna priznanja stigla sa za instruktore u Simulatorima plamenih udara-Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.Naime, na adresu UPVH, preko komisije za međunarodnu suradnju i komisije za SPU-UPVH, stigle su zamolbe vatrogasaca iz Francuske i Austrije oko pomoći pri uvođenju ovakve vrste obuke u njihove programe obrazovanja.

 

Francuski vatrogasci u stručnom posjetu SPU simulatorima na „A“ klasu

 

Na zamolbu vatrogasne postrojbe francuskog okruga Vaucluse, četvorica njihovih vatrogasaca posjetila su Republiku Hrvatsku. Vatrogasna postrojba okruga Vaucluse (SDIS 84) broji oko 600 profesionalnih vatrogasaca te preko 2000 dobrovoljnih vatrogasaca. Navedeni okrug provodi obuku u simulatorima plamenih udara na „A“ klasu sa otvorenim tipom ložišta te planiraju unaprijediti obuku uvodeći i zatvoreni tip ložišta kakav je na korištenju u Hrvatskoj. Njihov nacionalni referent, Stéphane Morizot predložio im je upravo obuku u Hrvatskoj kao ogledni primjer.

Nakon toga, poslan je i službeni dopis UPVH koja je organizirala aktivnosti oko njihovog posjeta.

Tako su, od 13.-17. 09. 2010. g. u stručnom posjetu Hrvatskoj boravila četvorica francuskih vatrogasaca i instruktora na Simulatorima plamenih udara: Poručnik - Ricard Florian, Kaplar - Gouby Frederic, Kaplar - Malbec Frederic te Narednik - Cuny Cyrille.

Tih dana, gostima je prezentiran cjelokupni sustav hrvatskog vatrogastva sa posebnim naglaskom na razvoj obuke u Simulatorima plamenih udara. Izvršen je cijeli niz predavanja o sadržaju, načinu provođenja te su obrađene su sve teme teoretskog dijela kao i praktični dijelovi poput rada sa mlaznicama i samog ulaska u Simulator u VP Grada Ivanić - Grada. U JVP Karlovac im je do u detalje prezentiran način izgradnje takvih simulatora sa svim mogućim rješenjima. Gosti iz Francuske bili su smješteni u JVP Zagreb, a zahvaljujući kolegama iz JVP Plitvička jezera i JVP NP Plitvička jezera pokazane su im i prirodne ljepote Hrvatske.

jembrih_francuzi_u_spu_2_1_resize

Na kraju posjeta, voditelj delegacije Cyrille Cuny zahvalio se domaćinima i svim učesnicima obuke ... „U ime instruktora iz moje postrojbe zahvaljujem se Udruzi profesionalnih Vatrogasaca Hrvatske na gostoprimstvu i mogućnosti da se upoznamo sa ovom obukom. Svojom pak stručnošću, znanjem i željom posebno su nas počastili hrvatski SPU instruktori koji su kao što nam je i naš voditelj, gdin Morrozot naveo, sam vrh europskih i svjetskih intruktora. Naša je želja da instruktori iz Hrvatske dođu Francusku kako bi nas poučili izgradnji i načinu rada sa ovakvim tipom Simulatora, a ako to nije moguće mi smo više nego spremni doći na obuku u Hrvatsku. Zahvaljujem se i postrojbama koje su nas primile: JVP Zagreb, Ivanić-Grad, Varaždin, Karlovac te Plitvička jezera.“....

 

Hrvatski SPU instruktori kao stručni konzultanti Vatrogasne škole Klagenfurt (Landesfeuerwehrschule Kärnten)

 

UPVH, odnosno njezina komisija za SPU također je primila još jedni zamolbu. Vatrogasna škola iz Klagenfurta, preko svojeg časnika za obuku , gdina. Klausa Tschabuschniga zamolila je UPVH i SPU komisiju za ustupanje svojih instruktora.

Naime, navedena škola, koja usput rečeno ima najmodernije vježbalište i požarnu kuću na plin u Austrijiu (vrijednu preko 3 milijuna eura) planira uvesti obuku u Simulatorima plamenih udara na « A » klasu. S obzirom da škola planira izvršiti dogradnju vježbališta kako bi se mogla početi vršiti obuka u SPU na « A » klasu od strane UPVH je zamoljena stručna pomoć pri izgradnji istog. Tako su u vatrogasnu školu Klagenfurt upućena trojica hrvatskih Instruktora koji su od 03.-04. 10.2010. g. boravili u vatrogasnoj školi gdje su radili na planovima izgradnje SPU vježbališta kao i nastavnim planovima za temu „Gašenja požara u zatvorenim prostorima“. Nastavak suradnje očekuje se već krajem godine kad vatrogasci iz Koruške dolaze na dodatne konzultacije u SPU Ivanić-Grad.

jembrih_austrija_u_spu_resize

Austrijski časopis Feuerwehr Objektiv o SPU Hrvatska

 

Još jedan vatrogasni stručni časopis (Feuerwehr Objektiv), objavio je tekst o obuci u SPU Hrvatska. Navedeni časopis, u svojem je petom broju predstavio način rada, strukturu i obuku u SPU Hrvatska kao međunarodno priznatoj i prihvaćenoj obuci. Posebno naglašavaju da se u Austriji tek sad počinje uvažavati ovakav način obuke nakon godina ignoriranja i kašnjenja za ostatkom Europe pa i Hrvatskom.

hot_fire_croatian_in_austrina_fire_magazine_resize

Tekst: SPU Hrvatska, Text: SPU Hrvatska,

Foto:

Freberic Gouby, www.flashover84.fr,

Landesfeuerwehrschulle Kartnen, http://www.feuerwehrobjektiv.at/,

Siniša Jembrih, www.flashover-hr.com

 

 

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."