Flashover trening Hrvatska

Prevoditelj

blank blank blank blank blank blank blank
term_09

CB Login

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 102 
Ništa
Home Posljednje vijesti Pretraživanje i spašavanje u zadimljenim prostorima
Pretraživanje i spašavanje u zadimljenim prostorima PDF Ispis E-mail
Posljednje vijesti
Autor M.R:   
Utorak, 08 Siječanj 2013 11:08

U vremenu od 07.- 08.prosinca 2012. godine, u organizaciji VP Grada Ivanić Grada i međunerodne organizacije Atemschutzunfaelle. eu održan je seminar pod imenom Pretraživanje I spašavanje u zadimljenim prostorima.

Obzirom da su u seminaru uz vatrogasce iz hrvatskih vatrogasnih postrojbi (VP Grada Ivanić Grada, JVP Zagreb, JVP Varazdin, JVP Krapina, DVD Makarska) sudjelovala i četvorica vatrogascaca iz Avignona (Francuska) kao i instruktori iz njemačkih vatrogasnih postrojbi, seminar je dobio međunarodni karakter.

Raspored seminara bio je zgusnut te je bio podjeljen na dva osnovna dijela (teoretski i praktični). Teoretski dio odrađen je u predavaoni, dok je praktični bio podjeljen ne nekoliko scenarija koje su priredili instruktori iz organizacije Ateschutzunfaelle. Osnovni cilj seminara bio je usmjeren na način postupanja vatrogasaca prilikom unutarnje navale i postupka na koji navalna grupa  ili vatrogasci u nevolji mogu tražiti pomoć.

Također su uvježbavane tehnike spašavanja i izvlačenja vatrogasaca iz zatvorenog prostora na više načina, promjena i izmjena izvora zraka za unesrećene gasitelje, načini samospašavanja, kao i tehnike pretraživanja različitih vrsta prostora u kojima se mogu naći gasitelji.  Prezentirana je oprema koju je moguće koristiti prilikom takvih intervencija. Ne radi se o posebnoj opremi za spašavanje već o opremi koju vatrogasne postrojbe posjeduju, a vrlo lako i jednostavno se može koristiti u svrhu spašavanja i pretraživanja (užad, vatrogasne cijevi, gurtne, sjekire, .......).

Dojmovi i povratne informacije svjedoče da je tema seminara pogođena. Obzirom da se u većini vatrogasnih postrojbi ne raspolaže sa dovoljnim brojem ljudi u smjenama da bi se primjenili ili preuzeli  standardni operativni postupci iz Njemačkih postrojbi, tehnike spašavanja i pretraživanja svakako je potrebno prilagoditi.

VP Ivanić Grad tijekom godine će oragnizirati nekoliko seminara na tu temu,a termini će biti objavljeni na internetskim stranicama SPU Hrvatska.

Komentari
Traži
Samo registrirani korisnici mogu pisati komentare!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."